WARSZAWA

 

 
 

TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń autor: Brzozowska Anna (red.)
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Wersja papierowa
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: 9788375832280
Format: B5
Liczba stron: 232
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2010 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny (Uwaga: Niski stan magazynowy)
30,00 zł 27,00 zł

Spis treści
Przedmowa do wydania IV ... 5

Część I. Zagadnienia ogólne ... 7
Ćwiczenie I/1. Biomarkery ekspozycji i skutków biologicznych wchłaniania trucizn (B. Pietruszka) ... 8
Ćwiczenie I/2. Obliczanie LD50 na podstawie danych eksperymentalnych (A. Brzozowska) ... 19
Ćwiczenie I/3. Wybrane próby czynnościowe nerek, wątroby i trzustki w badaniach toksykologicznych (E. Wierzbicka, M. Morawiec) ... 29

Część II. Substancje antyodżywcze w żywności ... 45
Ćwiczenie II/1. Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych używkach (E. Wierzbicka) ... 46
Ćwiczenie II/2. Wpływ procesów technologicznych na zawartość tiocyjanianów w warzywach (M. Morawiec, K. Kozłowska) ... 54

Cześć III. Substancje dodatkowe w żywności ... 63
Ćwiczenie III/1. Wykrywanie i identyfikacja syntetycznych barwników w produktach spożywczych (D. Czerwińska) ... 65
Ćwiczenie III/2. Wykrywanie obecności chemicznych substancji konserwujących w przetworach owocowo-warzywnych (K. Kozłowska) ... 87
Ćwiczenie III/3. Wykrywanie i identyfikacja syntetycznych przeciwutleniaczy w tłuszczach. (D. Czerwińska) ... 102
Ćwiczenie III/4. Charakterystyka użytkowa i toksykologiczna sztucznych środków słodzących (K. Kozłowska) ... 121
Ćwiczenie III/5. Ocena pobrania z dietą substancji dodatkowych (M. Dąbrowska) ... 135
Ćwiczenie III/6. Internet jako źródło informacji toksykologicznej o substancjach dodatkowych (M. Dąbrowska) ... 142

Część IV. Zanieczyszczenia chemiczne żywności ... 147
Ćwiczenie IV/1. Oznaczanie rtęci w produktach spożywczych (J. Kałuża, A. Brzozowska) ... 149
Ćwiczenie IV/2. Oznaczanie ołowiu i kadmu w produktach spożywczych (J. Kałuża, A. Brzozowska) ... 157
Ćwiczenie IV/3. Oznaczanie arsenu w produktach spożywczych (J. Kałuża, A. Brzozowska) ... 170
Ćwiczenie IV/4. Charakterystyka ogólna pestycydów (E. Wierzbicka) ... 178
Ćwiczenie IV/5. Oznaczanie pozostałości pestycydów w produktach spożywczych (K. Kozłowska) ... 191
Ćwiczenie IV/6. Oszacowanie pobrania metali ciężkich i węglowodorów polichlorowych z racją pokarmową (B. Pietruszka) ... 203
Ćwiczenie IV/7. Azotany (V) i azotany (III) w produktach spożywczych i w wodzie (U. Augustyniak, M. Dąbrowska) ... 211
Ćwiczenie IV/8. Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru opakowaniowego (A. Brzozowska) ... 221

Słowniczek ... 230

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia PWN Warszawa akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier