WARSZAWA

 

 
 

TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Konsument na rynku nowej żywności wybrane uwarunkowania spożycia autor: Jeżewska-Zychowicz Marzena, Babicz-Zielińska Ewa, Laskowski Wacław
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY

Konsument na rynku nowej żywności wybrane uwarunkowania spożycia

Wersja papierowa
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: 978-83-7583-147-4
Format: B5
Liczba stron: 188
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2009 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny (Uwaga: Niski stan magazynowy)
30,00 zł 27,00 zł

SPIS TREŚCI

1. WSTĘP
2. WYBRANE UWARUNKOWANIA WYBORU ŻYWNOŚCI
2.1. Ekonomiczne uwarunkowania wyboru żywności
2.1.1. Wprowadzenie
2.1.2. PKB, dochód i cena jako determinanty
makroekonomiczne
2.1.3. Teoria racjonalnego zachowania konsumenta
- uwarunkowania w mikroskali
2.2. Społeczno-kulturowe uwarunkowania wyboru żywności
2.2.1. Wprowadzenie
2.2.2. Procesy społeczne a wybór żywności
2.2.3. Przynależność do grup społecznych a wybór żywności
2.2.4. Kultura a wybór żywności
2.2.5. Znaczenie kultury masowej
2.3. Psychologiczne uwarunkowania wyboru żywności
2.3.1. Wprowadzenie
2.3.2. Proces uczenia się
2.3.3. Motywy
2.3.4. Emocje
2.3.5. Osobowość
2.3.6. Postawy
2.3.7. Preferencje
2.4. Metodologia badań zachowań konsumenckich na rynku
nowej żywności i ich uwarunkowań
3. ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA
- ISTOTA I UWARUNKOWANIA WYBORU
3.1. Wiadomości ogólne
3.2. Znajomość żywności funkcjonalnej
3.3. Częstość spożywania żywności funkcjonalnej
3.4. Deklarowana chęć spożywania żywności funkcjonalnej
3.5. Wybrane poglądy na temat żywności funkcjonalnej
3.5.1. Walory zdrowotne
3.5.2. Korzyści z wprowadzenia do jadłospisu
żywności funkcjonalnej
3.5.3. Ryzyko związane ze spożywaniem
żywności funkcjonalnej
3.6. Deklarowane postawy w stosunku do żywności funkcjonalnej
3.7. Podsumowanie
4. ASPEKTY SPOŁECZNO-PSYCHOLOGICZNE ŻYWNOŚCI ETNICZNEJ
A ZACHOWANIA KONSUMENTA
4.1. Żywność etniczna - perspektywa społeczno-psychologiczna
4.2. Znajomość żywności etnicznej i jej spożywanie
4.3. Przyszłe zachowania na rynku żywności etnicznej
4.4. Cechy żywności etnicznej w opinii badanych
4.5. Deklarowane postawy względem żywności etnicznej
4.6. Podsumowanie
5. ZYWNOSC GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANA
- UWARUNKOWANIA JEJ WYBORU
5.1. Żywność genetycznie zmodyfikowana
- jej istota i metody produkcji
5.2. Produkcja i spożycie żywności genetycznie zmodyfikowanej
- korzyści i zagrożenia
5.3. Postrzeganie inżynierii genetycznej i jej efektów
przez konsumentów
5.4. Postawy względem żywności genetycznie zmodyfikowanej .
5.5. Zagrożenia i korzyści w opinii konsumentów
5.6. Znajomość żywności genetycznie zmodyfikowanej
i jej konsumpcja
5.7. Przyszłe zachowania konsumentów na rynku żywności
genetycznie zmodyfikowanej
5.8. Podsumowanie
6. ŻYWNOŚĆ WYGODNA
- JEJ ISTOTA I DETERMINANTY WYBORU
6.1. Definicje i charakterystyka żywności wygodnej
6.2. Znajomość żywności wygodnej
6.3. Częstość spożywania żywności wygodnej aktualnie
i w przyszłości
6.4. Postawy respondentów w stosunku do żywności wygodnej
6.5. Walory zdrowotne i ryzyko związane ze spożywaniem
żywności wygodnej
6.6. Podsumowanie
7. RYNEK NOWEJ ŻYWNOŚCI A ZACHOWANIA KONSUMENTÓW
7.1. Neofobia a zachowanie konsumenta na rynku nowej żywności
7.2. Innowacyjność a zachowanie konsumenta
na rynku nowej żywności
7.3. Typologia konsumentów ze względu na znajomość
i spożywanie nowej żywności
8. ZAKOŃCZENIE
Bibliografia

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia PWN Warszawa akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier