WARSZAWA

 

 
 

TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Materiały do ćwiczeń z biochemii autor: Praca zbiorowa
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY

Materiały do ćwiczeń z biochemii

Wersja papierowa
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: 83-7244-214-2
Format: B5
Liczba stron: 140
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2001 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny (Uwaga: Niski stan magazynowy)
14,00 zł 12,60 zł

Spis treści
Przedmowa ... 5
Zasady odrabiania ćwiczeń i pracy w laboratorium ... 7

Część A. BADANIE SKŁADNIKÓW KOMÓRKI ... 9

Rozdział I. Aminokwasy i białka ... 9
Ćwiczenie 1. Właściwości aminokwasów i białek ... 9
Ćwiczenie 2. Fotometryczne oznaczanie zawartości białka ... 16
a. Oznaczanie azotu białkowego metodą Kjeldahla ... 16
b. Metody fotometryczne oznaczania białka ... 17
Ćwiczenie 3. Metody chromatograficzne ... 22
a. Rozdział i identyfikacja aminokwasów metodą chromatografii podziałowej ... 27
b. Odsalanie roztworu białka metodą chromatografii sita molekularnego ... 30

Rozdział II. Właściwości sacharydów (cukrowców) ... 33
Ćwiczenie 4. Reakcje charakterystyczne sacharydów ... 34
Ćwiczenie 5. Oznaczanie zawartości sacharydów w materiale biologicznym ... 38
Ćwiczenie 6. Oznaczanie poziomu glikogenu w wątrobie oraz badanie niektórych jego właściwości ... 41
a. Badanie niektórych właściwości glikogenu ... 43
b. Oznaczanie zawartości glikogenu w wątrobie metodą Samogyi i Nelsona ... 44

Rozdział III. Właściwości kwasów nukleinowych ... 45
Ćwiczenie 7. Badanie składników kwasów nukleinowych ... 49
Ćwiczenie 8. Oznaczanie zawartości DNA w materiale zwierzęcym ... 52

Rozdział IV. Niektóre inne składniki komórki ... 56
Ćwiczenie 9. Oznaczanie poziomu lipidów całkowitych w surowicy krwi ... 56
Ćwiczenie 10. Oznaczanie zawartości kwasu askorbinowego i dehydroaskorbinowego w materiale roślinnym ... 60

Rozdział V. Składniki zwierzęcych cieczy ustrojowych ... 65
Ćwiczenie 11. Wykrywanie niektórych składników moczu normalnego i patologicznego ... 65
Ćwiczenie 12. Frakcjonowanie białek mleka i badanie ich właściwości ... 70
Ćwiczenie 13. Badanie właściwości hemoglobiny i oznaczanie jej zawartości we krwi ... 74

Część B. BADANIE ENZYMÓW ... 79

Rozdział VI. Właściwości kinetyczne enzymów ... 79
Ćwiczenie 14. Wyznaczanie stałej Michaelisa-Menten i oznaczanie aktywności enzymów ... 79
a. Wyznaczanie stałej Km dla fosfatazy kwaśnej i oznaczanie aktywności tego enzymu ... 82
b. Wyznaczanie stałej Km dehydrogenazy L(+) mleczanowej drożdżowej i oznaczanie aktywności właściwej tego enzymu ... 85
Ćwiczenie 15. Czynniki warunkujące aktywność enzymów na przykładzie ureazy ... 90
Ćwiczenie 16. Wysalanie białka enzymowego fosfatazy kwaśnej ... 95

Rozdział VII. Oznaczanie aktywności enzymów ... 99
Ćwiczenie 17. Oznaczanie aktywności peroksydazy z korzenia chrzanu ... 99
Ćwiczenie 18. Oznaczanie aktywności aminotransferazy asparaginianowej ... 102
a. Spektrofotometryczna metoda oznaczania aktywności aminotransferazy asparaginianowej ... 104
b. Kolorymetryczna metoda oznaczania aktywności aminotransferazy asparaginianowej wg Reitmana i Frankela ... 106
Ćwiczenie 19. Oznaczanie aktywności karbamoilotransferazy ornitynowej ... 109
Ćwiczenie 20. Oznaczanie aktywności proteolitycznej trypsyny ... 115
Ćwiczenie 21. Badanie i oznaczanie aktywności enzymów amylolitycznych ... 118
a. Badanie właściwości enzymów amylolitycznych ... 121
b. Oznaczanie aktywności α-amylazy ... 123
c. Oznaczanie aktywności β-amylazy słodowej metodą Bernfelda ... 125
d. Oznaczanie aktywności β-amylazy słodowej metodą Windischa i Kolbacha ... 126
Ćwiczenie 22. Badanie szybkości hydrolizy lipidów mleka i oznaczanie aktywności lipazy trzustkowej ... 128
Sporządzanie niektórych odczynników i roztworów buforowych ... 131
Ćwiczenie 23. Oznaczanie aktywności aldolazy fruktozo-bisfosforanowej ... 135

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia PWN Warszawa akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier