WARSZAWA

 

 
 

TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego autor: Świetlikowska K. (red.)
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY

Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego

Wersja papierowa
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: 978-83-7244-929-0
Format: B5
Liczba stron: 380
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2016 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny (Uwaga: Niski stan magazynowy)
40,00 zł 36,00 zł

Spis treści
Wstęp ... 9
Warzywa ... 11
Podział warzyw i jego kryteria ... 11
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków ... 20
Warzywa kapustne ... 20
Kapusta głowiasta biała i czerwona oraz kapusta włoska ... 22
Kapusta brukselska ... 29
Kalafior ... 33
Kalarepa ... 38
Brokuł ... 40
Jarmuż ... 42
Kapusta pekińska ... 44
Warzywa cebulowe ... 46
Cebula zwyczajna ... 46
Por ... 58
Czosnek ... 62
Szczypiorek ... 65
Warzywa korzeniowe ... 65
Marchew ... 66
Pietruszka korzeniowa ... 74
Seler korzeniowy ... 77
Pasternak ... 80
Burak ćwikłowy ... 81
Skorzonera ... 85
Salsefia ... 87
Warzywa liściowe ... 88
Sałata siewna ... 89
Endywia ... 94
Cykoria sałatowa ... 96
Roszponka ... 97
Szpinak zwyczajny ... 98
Szpinak nowozelandzki ... 101
Pietruszka naciowa ... 102
Seler naciowy ... 102
Burak liściowy ... 103
Rzeżucha zwyczajna ... 104
Portulaka warzywna ... 104
Warzywa rzepowate ... 105
Rzodkiewka ... 105
Rzodkiew ... 108
Rzepa ... 109
Brukiew ... 110
Warzywa strączkowe ... 112
Fasola ... 112
Fasola zwykła ... 113
Fasola zwykła i fasola wielokwiatowa ... 118
Groch ... 122
Bób ... 126
Soja ... 128
Soczewica ... 131
Ciecierzyca ... 132
Warzywa psiankowate ... 133
Pomidor ... 133
Papryka roczna ... 141
Oberżyna ... 147
Rodzynek brazylijski ... 149
Ziemniak wczesny ... 149
Warzywa dyniowate ... 150
Ogórek ... 150
Dynia ... 155
Melon ... 163
Kawon ... 165
Warzywa wieloletnie ... 167
Szparag ... 167
Rabarbar ... 169
Szczaw zwyczajny ... 170
Chrzan ... 171
Warzywa różne ... 173
Kukurydza cukrowa i kukurydza pękająca ... 173
Koper ogrodowy ... 175
Koper włoski – fenkuł ... 177
Karczoch i kard ... 178
Piśmiennictwo ... 179

Rośliny okopowe ... 183
Podział roślin okopowych i jego kryteria ... 183
Charakterystyka poszczególnych podgrup i gatunków ... 184
Rośliny okopowe – bulwiaste ... 184
Ziemniak ... 184
Ziemniak jadalny ... 186
Ziemniak skrobiowy ... 199
Topinambur ... 201
Rośliny okopowe – korzeniowe przemysłowe ... 202
Burak cukrowy ... 202
Cykoria ... 204
Piśmiennictwo ... 204

Rośliny zbożowe ... 206
Ogólna charakterystyka roślin zbożowych ... 206
Charakterystyka poszczególnych gatunków ... 214
Żyto ... 214
Pszenica ... 217
Jęczmień ... 221
Owies ... 226
Pszenżyto ... 229
Kukurydza uprawna ... 230
Proso zwykłe ... 234
Gryka siewna ... 236
Ryż siewny ... 238
Sorgo ... 240
Szarłat ... 240
Piśmiennictwo ... 242

Owoce ... 244
Owoce krajowe ... 244
Podział owoców krajowych i jego kryteria ... 244
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków ... 251
Owoce ziarnkowe ... 251
Jabłoń ... 251
Grusza ... 265
Pigwa ... 270
Owoce pestkowe ... 271
Śliwa ... 271
Wiśnia i czereśnia ... 279
Brzoskwinia i nektaryna ... 287
Morela ... 290
Owoce jagodowe ... 292
Porzeczka ... 292
Agrest ... 297
Borówka wysoka ... 299
Aronia czarnoowocowa ... 301
Winorośl właściwa ... 303
Truskawka ... 305
Poziomka ... 311
Malina właściwa ... 312
Jeżyna ... 316
Orzechy ... 317
Orzech laskowy ... 317
Orzech włoski ... 319
Owoce egzotyczne ... 321
Podział owoców egzotycznych i jego kryteria ... 321
Charakterystyka poszczególnych grup i gatunków ... 321
Owoce jagodowe ... 321
Owoce cytrusowe ... 321
Pomarańcza słodka ... 322
Pomarańcza gorzka ... 323
Pomarańcza bergamota ... 324
Pomarańcza olbrzymia ... 324
Grejpfrut ... 324
Mandarynka ... 325
Cytryna zwyczajna ... 325
Lima ... 326
Kumkwat ... 326
Pozostałe owoce jagodowe ... 327
Ananas ... 327
Banan ... 328
Kiwi ... 330
Granat ... 330
Papaja ... 331
Daktyl ... 332
Karambola ... 333
Kaki ... 334
Owoce ziarnkowe ... 335
Figa ... 335
Owoce pestkowe ... 336
Mango ... 336
Awokado ... 336
Liczi ... 337
Migdał zwyczajny ... 338
Orzech kokosowy ... 339
Pistacja ... 340
Pekan ... 341
Orzechy ... 341
Makadamia ... 341
Orzech nanerczowy ... 341
Kasztan jadalny ... 342
Strąki ... 343
Orzech ziemny ... 343
Torebki ... 343
Orzech brazylijski ... 343
Piśmiennictwo ... 344

Przyprawy ... 347
Charakterystyka wybranych substancji czynnych występujących w przyprawach ... 347
Charakterystyka surowców przyprawowych ... 350
Piśmiennictwo ... 366

Grzyby uprawne ... 367
Budowa i wartość odżywcza ... 367
Charakterystyka wybranych gatunków ... 368
Pieczarka dwuzarodnikowa i pieczarka szlachetna ... 368
Boczniak ostrygowaty ... 369
Pierścieniak ... 371
Twardziak shiitake ... 371
Uszak bzowy ... 372
Piśmiennictwo ... 373

Ocena jakościowa surowców pochodzenia roślinnego metodą organoleptyczną ... 374
Ogólne wymagania ... 374
Ocena dostarczonej partii surowca roślinnego ... 375Piśmiennictwo ... 377

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia PWN Warszawa akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier