WARSZAWA

 

 
 

TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: Chów i hodowla trzody chlewnej autor: red. Batorska Martyna, Więcek Justyna
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY

Chów i hodowla trzody chlewnej

Wersja papierowa
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: 9788375836370
Format: B5
Liczba stron: 122
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2015 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
23,00 zł 20,70 zł

Spis treści
1. Typy użytkowe i rasy trzody chlewnej (A. Rekiel) ... 7
1.1. Typy użytkowe ... 7
1.2. Pochodzenie świń domowych ... 8
1.3. Rasy świń ... 9
1.3.1. Rasy zagraniczne ... 9
1.3.2. Rasy i linie ojcowskie ... 11
1.3.3. Rasy mateczne ... 12
1.3.4. Wymagania dla ras matecznych i ojcowskich ... 14
1.4. Świnie hybrydowe ... 16

2. Ocena użytkowości rozpłodowej loch (A. Rekiel) ... 17

3. Ocena wartości rzeźnej (J. Więcek) ... 24
3.1. Wydajność rzeźna i jej ocena ... 24
3.2. Budowa tuszy, cele i metody oceny ... 25
3.2.1. Ocena wartości rzeźnej na cele hodowlano-selekcyjne i naukowo-badawcze ... 26
3.2.2. Zasady skupu i oceny przemysłowo-handlowej trzody chlewnej w Polsce ... 29

4. Wyniki reprodukcji, wartość tuczna i rzeźna a ekonomiczna efektywność produkcji (A. Rekiel, M. Balcerak) ... 32
4.1. Wprowadzenie ... 32
4.2. Wpływ wyników rozrodu na efektywność chowu loch i prosiąt ... 33
4.3. Wpływ wyników produkcyjnych tuczników na ekonomiczną efektywność tuczu ... 38

5. Utrzymanie trzody chlewnej (M. Batorska) ... 41
5.1. Wprowadzenie ... 41
5.2. Wiadomości ogólne w zakresie organizacji pomieszczeń i utrzymania świń ... 41
5.3. Wymagania szczegółowe dla grup technologicznych trzody chlewnej ... 43

6. Organizacja dnia pracy na fermie o cyklu zamkniętym (J. Więcek) ... 48
6.1. Wprowadzenie ... 48
6.2. Sektor rozrodu ... 48
6.3. Sektor tuczu ... 49

7. Żywienie wybranych grup produkcyjnych świń, optymalizacja żywienia (A. Rekiel) ... 52
7.1. Żywienie loch ... 52
7.1.1. Charakterystyka żywienia loch w cyklu produkcyjnym ... 52
7.1.2. Dobór pasz dla loch ... 55
7.2. Żywienie tuczników z zastosowaniem różnych pasz ... 56
7.3. Optymalizacja żywienia świń ... 57

8. Planowanie produkcji na fermie trzody chlewnej (J. Więcek, M. Balcerak) ... 63
8.1. Organizacja stada trzody chlewnej – obrót stada ... 63
8.2. Plany pomieszczeniowy i paszowy ... 69

9. Ocena przyżyciowa świń (A. Rekiel) ... 72
9.1. Wprowadzenie ... 72
9.2. Ocena tempa wzrostu świń ... 73
9.3. Określenie procentowej zawartości mięsa w tuszy ... 74
9.4. Test oceny przyżyciowej wewnątrzfermowej knurków i loszek ... 76
9.5. Ocena pokroju ... 77

10. Przebieg selekcji w stadzie (M. Batorska) ... 80
10.1. Wprowadzenie ... 80
10.2. Schemat selekcji knurków remontowych ... 80
10.3. Schemat selekcji loszek remontowych ... 84
10.4. Metoda BLUP ... 84

11. Krzyżowanie towarowe świń (M. Batorska) ... 88
11.1. Wprowadzenie ... 88
11.2. Wartość genetyczna użytych w krzyżowaniu ras ... 89
11.3. Oczekiwane efekty heterozji ... 90
11.4. Oczekiwana efektywność różnych wariantów krzyżowania ... 91

12. Dokumentacja hodowlana (M. Batorska) ... 94
12.1. Wprowadzenie ... 94
12.2. Model strukturalny hodowli i zasady prowadzenia pracy hodowlanej ... 94
12.3. Zasady znakowania i nazewnictwa ... 95
12.4. Zasady wpisu do ksiąg i ich prowadzenie ... 97
12.5. Rodzaje dokumentów ... 99
12.6. Kontrola pochodzenia – badanie grup krwi ... 112

13. Urządzenia ultradźwiękowe w produkcji trzody chlewnej (A. Rekiel) ... 114
13.1. Wczesne diagnozowanie ciąży u loch ... 114
13.2. Przyżyciowa ocena zawartości mięsa w tuszy ... 115
13.3. Urządzenia do poubojowej oceny mięsności ... 116

14. Przetwarzanie informacji w hodowli świń (J. Więcek) ... 118
14.1. Wprowadzenie ... 118
14.2. Obsługa fermy ... 119
14.3. Dobór par do kojarzeń oraz kontrola inbredu ... 121

Piśmiennictwo ... 122

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia PWN Warszawa akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier